3 Kasım 2010

İdam!

Ölüm cezasına karşı dünyadan 100 afişi, 1-14 Kasım
 arasında DEPO'da görebilirsiniz 
“Tasarımın (afişin) toplumsal değişime ilham kaynağı olacak bir araç olduğuna inanıyoruz. Yarattıklarınız, insanların harekete geçmesini sağlayabilir.”
Dün tamamen başka amaçlarla gittiğim Tütün Deposu’nun ikinci katında karşılaştım bu ifadeyle. Sonrasında şöyle devam ediyordu: “Bu yetiyi dünyayı değiştirmek için kullanabilirsiniz.”
Poster for tomorrow (yarın için afiş) tüm insanlığı ilgilendiren konuların tartışılmasını desteklemek amacıyla, tasarımcı olan olmayan herkesi katılmaya çağıran bağımsız, kar amacı gütmeyen bir organizasyon. 2009 yılındaki ilk projelerini ifade özgürlüğü üzerine gerçekleştirmişler. Bu sene ise, ölüm cezasının tüm dünyada kaldırılması çağrısına katkı sağlıyorlar. 10/10/10 Ölüm Cezasına Karşı Dünya Günü’nde düzenledikleri etkinlikler dışında, asıl amaçları Aralık ayında Birleşmiş Milletler’in ölüm cezasına ilişkin moratoryum oylamasına dikkat çekmek.
Kimi ölüm cezasını kaldırmayan 58 ülke, kimi cezanın uygulanış biçimleri üzerinden kurgulamış her biri birbirinden sarsıcı afişlerini. Bu 58 ülke ve 2009 raporu için www.amnesty.org.tr adresine başvurabilirsiniz. Sayfalar arasında bir süre sonra sadece rakamlara dönüşen, yüzleşmesi zor bu kocaman kavramları (suç, ceza, ölüm, adalet) aktarmaya benim yüreğim yetmedi! Afişler sırasıyla: Valerie Pettis/Amerika, Daniel Zender/Amerika, Jean Philippe Pamuier/Hollanda, Victor Santos/Meksika, Natalia Lazarashvili/Gürcistan, Igor Dukic/Amerika, Victor Santos/Meksika, Claudio Reis/Portekiz, Yuan Wang/Çin…