Circus - Halı |
Beklerken, masanın üstünde duran dergiyi elime aldım. Turkuvaz Dergi Grubu’nun çıkardığı Home Art’ın Yazı İşleri Müdürlüğünü de yapan Lale Dağkıran, kendisi için ayrılan sayfada, geniş bir yelpazede tasarım ürünlerini sergiliyordu. Dergi sayfasında yer alan yukarı baştaki fotoğraf ise, tüm bu bilgileri sonradan edinmeme sebep olan halıydı. Tuğla gibi bir dekorasyon dergisinin sayfaları arasında hızla dolaşırken gözüme ilişmişti. Şimmmşşşek gibi bir önyargıyla “evimizi süslemesi gereken bir yeniliği müjdelediği için” ilk hissettiğim duygu ürperti oldu. Zira gördüğüm halı, üzerine işlenmiş kadın ve erkek bez bebeklerden oluşuyordu. Hatta fotoğrafın ayrıntısını, hemen yanındaki kutuda veren Dağkıran, internet üzerinden sipariş verilebilen ürünün, 3 ay sonra teslim edildiğini yazıyordu!
Multidao/Crowd - Sandalye |
Eve geldikten sonra yaptığım kısa araştırma sonrası, bir internet sitesinden “tıpkı bir sanat eserinin olması gerektiği gibi” sadece 10 adet üretildiğini öğrendim. Yani bir seri üretim durumu söz konusu değildi. Belki bu sayı için bile itiraz sesleri yükselebilir.
“Circus” isimli bu halı, biri hukuk eğitimi almış diğeri mimar, Brezilyalı iki kardeş Humberto ve Fernando Campana’ya ait. Kendilerini, içinde bulundukları tasarım endüstrisinin dışında konumlayan ikilinin tüm işleri, yakın zamanda “Antibodies” başlığı altında topluca sergilenmiş. Hem iki sanatçıya daha yakın bakmak hem de “Circus” halıyı anlamak için belki Campanaların “Multidao=Crowd” sandalyesini incelemek lazım. Sandalye, yaklaşık 15 milyon insanın yaşadığı Sao Paulo’ya, özellikle Brezilya’nın kuzeydoğusundan yaşanan göçleri sembolize ediyor ve o bölgeye ait geleneksel bebekleri kullanıyor. Kardeşler, Sao Paulo’da yaşayan tüm gruplar arasındaki tansiyondan, gerilimden ve bu grupların yine de bir arada olmayı başarabilmesinden her zaman ilham aldıklarını söylüyorlar.
Tıpkı İstanbul perisi gibi…