23 Aralık 2010

Cocteau Twins




Elizabeth Fraser, bu sene bana “sesiyle” eşlik eden ve iyi gelen kadınlardan biri. Kendisi 1980’lerin başında kurulan Cocteau Twins’in solisti. Bilenler bilir ama bilmeyenler için ilk akla gelen Massive Attack’e ait Teardrop şarkısındaki sestir. “Alice” en son Peter Jackson filmiyle daha popüler artık. Daha önce Lord Of The Rings’te birlikte çalıştıkları için bu süreklilik de şaşırtıcı değil. Grup 1998 yılında yaptıkları resmi bir açıklamayla dağılsa da, her sene onlar adına bir festival düzenleyecek kadar kuvvetli takipçileri sayesinde, sanırım zaman zaman bir araya geliyorlar.
Cocteau Twins İskoç bir grup. İsimleri de, kendileri gibi İskoç olan Simple Minds’ın ilk albümündeki aynı adlı şarkıdan geliyor; şarkının ismi daha sonra “No cure” olarak değişse de… Onları benzersiz kılan Fraser’ın sesi elbette ama şarkı sözlerinin belirsizliği! de… Zira internette araştırdığınızda her şarkının içinde bir soru işareti var. Bilinmeyen bir yer. Sadece Fraser’ın iç dünyasına ait, “onun dili”nden çıkma.
“Gerçekten ne söylediğini anlamak için çabalamayın, şarkıların sözlerini konser sırasında bile değiştiriyor,” diyor biri, “Bütün bu yıllar boyunca ne söylediğini sadece kendisi biliyor” diye ekliyor diğeri. Kendisi de destekliyor: "Kelimelerimi oluşturuyorum; bazen anlamadığım dillerden kelimeler çalıyorum."
Aşağıda sıralananlar, grubun şarkılarının ya isimleri ya da isimlerinin içinde geçen sözcüklerden biri. Hayranlarının hazırladığı bir nevi Cocteau Twins'i anlama klavuzu gibi. 
Ben her seferinde boşlukları kendim doldurmayı tercih ediyorum. Bu kez de, yukarıda dinleyebileceğiz Athol-Brose'yi seçtim. 
AIKEA-GUINEA: İskoç konuşma dilinde deniz kabuğu anlamına geliyor.
ATHOL-BROSE: Yulaf unu, bal ve viskiden yapılan, İskoçya’daki Athol kasabasına özgü bir yulaf peltesi.
BLUEBEARD: Evlendiği kadınları öldüren bir masal kahramanı!
BLUE BELL (Knoll): Mavi çiçekleri çan şeklinde olan bitki. Eski bir inanışa göre bu çanın sesini duyan kişi için ölüm yakın demek.
EPERDU: Kaybolmak
HITHERTO: Bu zamana kadar 
ICEBLINK: Buzul bir alanın üstünde parlayan sarımsı ışık
KOOKABURRA: Boğuk bir ses çıkaran ve daha çok Avustralya’da yaşayan büyük bir kuş türü/balıkçıl
LORELEI: Cermen efsanesine göre, denizcilerin kayalara vurmasına sebep olan sirenlerin çıkardığı çekici ses.
MELONELLA: Sürü
MENDER (Suckling the Mender): Dionysos’a inanan/tapan kadınlara verilen isim.
OOMINGMAK: Eskimo dilinde sakallı öküz anlanıma geliyor.