22 Aralık 2011

ExpressWell

Kaydın başlığı, Apple’ın iPod için geliştirdiği uygulamalardan birinin adı. Kanseri bir hediye gibi algılayan ve algılamaya zorlayan “pozitif düşünce dünyası”na ilişkin bir önceki kaydın içeriğini oluştururken karşıma çıktı. Kanser hastası ya da yakınları için özel günlerin ne kadar zor olabileceğinden yola çıkarak hazırlanan ve kanser hastalarına verilebilecek hediye alternatiflerinin sıralandığı bir listenin başında geliyordu.
Bir “kanserliye” nasıl bir hediye alınabilirdi ki? Tıbbi ihtiyaçlarından yola çıkmak hediye olamazdı. Sanki kanser değilmiş gibi yapmak, hasta olmasaydı da alacağınız türden bir hediye vermek en iyisiydi. En sık alışveriş yaptığı mağazalardan hazırlanacak hediye kartları, en sevdiği lokantalarda kullanabileceği indirim kuponları, kasvetli günler için kurtarıcı olabilirdi. Üstelik açık tarihli bu hediye, kanser hastalarının “belirsiz” durumlarına ne kadar da uygundu. iPad veya iPod ise, taşınabilirliği sayesinde, uzun kemoterapi seanslarını ve hastane günlerini daha katlanılabilir kılıyordu. Böylece kanser hastamız, sevdiği bir diziyi ya da TV Show’unu “kaçırmıyordu.” Elbette aşağıda sıralayacaklarımı da,  tıpkı burada olduğu gibi “akla uygun” hale getirmek mümkün. Ama bunların hiçbiri, ne iç ne de dış gerçeklikle örtüşmüyor; aksine perdeliyor:
iChemoDiary: Ücretsiz
Kanser hastası ya da onun bakımı ile ilgilenenler için, ilaç firması Merck tarafından dizayn edilen bu uygulama sayesinde, kemoterapi randevularınızı takip edebilir, tedavi takviminizi yönetebilirsiniz. Ateşinizin ne zaman ve ne kadar çıktığını hatırlamaya çalışmak yerine, yan etki ve semptomları kaydedebilir; dilediğiniz zaman raporlar düzenleyip doktorunuzla paylaşabilirsiniz.
CaringBridge: Ücretsiz
Bir internet sitesi ile beraber kullanılan bu uygulama, belli bir hastalığı olan kişiler için düzenlenmiş sosyal paylaşım sitesi olarak tanımlanabilir. Böylece sağlık durumuzla ilgili her yeni güncel bilgiyi, arkadaş ve akrabalarınızı aramak zorunda kalmadan, buradan paylaşabilirsiniz. Ayrıca mobil versiyonu ile Facebook ya da Myspace gibi sosyal ağlara da rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Cancer Terms Pro: $1.99
Tedaviniz süresince, sağlık çalışanları bilmediğiniz tıbbi terimler kullanabilir. Bu uygulama, tıbbi jargonu çözmeniz için çok faydalı. Terimler sadece onkoloji ile sınırlandığından, gereksiz bilgiler yer işgal etmiyor.
My Medical: $1.99
Bütün sağlık bilgilerinizi hafızasında tutan bu mobil veritabanı; alerjilerinizden önceki ameliyatlarınıza kadar tüm tıbbi geçmişinizi listeleyebiliyor. Birden fazla kişi için hesap oluşturabilmesi, aileler için iyi bir özellik. Diğerlerinden farklı olarak laboratuar sonuçlarını da içermesi, rutin kontrolleriniz için kolaylık sağlıyor. Uygulamanın şifre korumalı olması, cihazınız kaybolduğunda bilgilerinize erişilmesini engelliyor.
iHealth Log: $1.99
Bu uygulama kronik hastalıkları olan kişilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanmış. Randevularınızı, test sonuçlarınızı, hatta kilonuzu takip edebiliyorsunuz. Bir diğer özelliği de günlük içermesi. Doktorunuza soracağınız soruları kaydetmek veya yapılacaklar listesi hazırlamak için kullanışlı bir özellik.
ExpressWell: $.99
İlaçlarınızı ne zaman ve hangi dozda alacağınızı takip edebildiğiniz bu uygulama,  gün içinde farklı sorunlar için farklı tedaviler alan hastalar açısından son derece önemli. Özellikle doktora gideceğinizde veya acil servis ziyaretinde bilgilerinizi kolayca iletmenizi sağlayan çok iyi bir araç.
Awesome Note: $3.99
Sadece tıbbi değil, birçok bilgiyi organize etmeniz için kullanılan bu uygulama, hayatın hızlı akışıyla baş etmek için çok faydalı. Çünkü kanser teşhisiyle hızlanan bu ritim, hiç yavaşlamıyor. Alışveriş listeleri, yapılacaklar listesi, takvim ve hatırlatmalar ile günlük işlerinizi idare etmek artık daha kolay.”