20 Ekim 2010

"At"a Dair!

Giriş ve çıkışları polisler tarafından denetlenen/tutulan bir açıkhava alışveriş merkezi  mi, yoksa zengin bir kütüphane ya da sanat eseri mi? Taksim/İstiklal Caddesi, her ikisi ve belki de daha fazlası... İki benzetmeyi de hangi zaman, nereden duyduğumu hatırlamıyorum ama üzerine uzun uzun düşünmeye fırsat veren bu iki algılamanın, geçtiğimiz gün kendi payıma düşen kısmını paylaşmak istiyorum. Sadece 1 saatlik bir zaman aralığında meydandan tünele uzanan yolda gezdiğim 3 sergi de, erişilebilir olmalarından öte bir anlam taşıyor, tam da dışarıda olup biteni yansıtıyordu.
Bu sergilerden biri, Fotoğraf Geçidi 2010 projesinin 14. Sergisi olan “İstanbul Yarışıyor”.  Mısır Apartmanı’ndaki Fototrek Fotoğraf Merkezi’nde sergilenen 32 fotoğraf, 11 sanatçının Veliefendi Hipodromu’nda yaptıkları 2 aylık atölye çalışmasının sonucu ortaya çıkmış. Sadece iki kadın fotoğrafçının yer aldığı sergiden aşağıda seçtiklerim, bu iki sanatçının fotoğraflarını da içeriyor. 
Alt alta yer alan fotoğraflardan ilk ikisi Gültekin Çizgen'e ait. Serginin iki kadın sanatçısı Bahar Kaleli ve Işık Kaya ikinci sütunda. Arda Olgaç ve Mete Çarkçı'nın fotoğrafları ise sonda
Aslında serginin kataloğunda, sanat yönetmeni Gültekin Çizgen’in atlar ve sergi üzerine yazdığı önsözde geçen “rüzgârın kızı” benzetmesini görmesem, bunun altını çizer miydim bilmiyorum. Çünkü bu benzetmeden yola çıkarak tekrar düşündüğüm fotoğraflar, Açık Radyo programcısı Mahir Başdoğan’ın “Sahi ya, siz sadece ata mı binilir zannediyorsunuz?” hatırlatmasıyla daha da anlamlı hale geldi. İlk ikisi; yarıştıran, dizginleyen, kontrol ve hâkimiyet kuran “modern” insanın/erkeğin tezahürü gibi. Öte yandan iki kadın sanatçının gözünden yansıyan fotoğraflardan Işık Kaya'ya ait olan 4. fotoğraf tam da bu ilişkiyi tersten okumaya çalışıyor sanki. İnsanın iç dünyasına dair tüm çatışma ve uzlaşmaları da son iki fotoğrafta görmek mümkün.
Adeta Dörtnala isimli programıyla pazartesi günleri 14.00 - 14.30 arası Açık Radyo'da olan Mahir Başdoğan, meraklısı için bulunmaz bir kaynak. http://www.adeta-dortnala.net/ ise, yazı ve radyo program kayıtlarına ulaşabileceğiniz adres...