25 Ocak 2011

Bir Çift Yıldız

AFGL 3068 isimli yıldız çiftinin ölen kızıl devi,
gerçekten büyük; 3 trilyon kilometre uzunluğunda
Astronom Phil Plait, Time Dergisi’nin referans verdiği Bad Astronomy adlı blogunda, 2010’un en iyi gökyüzü fotoğraflarını belirlediği kişisel listesini yayınlamış. Her birini birer sanat eseri olarak değerlendirdiği bu 14 fotoğrafı, profesyonel ya da amatör astronomlar tarafından çekilen yaklaşık 1000 fotoğrafın içinden belirlemiş. Listeye sadece “güzel” olanları değil, bilimsel bir hikâyesi olanları da koymak istemiş. İlk sırada yer almasa da, son derece dikkat çekici yandaki fotoğraf için de şöyle yazmış:
 “Uzun süredir bu işi yapıyorum. Galaksiler, gezegenler, gaz bulutları, yıldızlar… Hepsini gördüm, ama daha önce böylesine rastlamamıştım. Bu fotoğraf bana, gökyüzünün hâlâ sürprizlerle dolu olduğunu hatırlattı. Ne olduğunu okuduğumda, şaşkınlığım daha da arttı. Bu, ölen bir yıldızın, boşlukta dairesel izler bırakan tozlu rüzgârıydı. Yanında ışıl ışıl parlayan yıldızla, evrimini tamamlayan bu kızıl devin birbiri etrafındaki yörüngeleri neredeyse 800 yıldır sürüyor.”
Bu yıldız çiftinin; ölüm, yaşam, ayrışma, zaman, tükenme gibi kavramlar üzerine düşünmeyi mecbur kılan mevcut durumları, hikâyelerinin bilimsel boyutunu sanırım gölgede bırakıyor…